Tuesday, 13 August 2013

Rezeki sepanjang syawal.

Terung gient yg.ini benar2 bersaiz  panjang dan besar.  botol meneral bersaiz besar hampir sama panjang dengan terung yg.ini.  Aku serbahsalah dibuatnya, tak mau petik, tapi takkan nak buat beni sedangkan untuk benih aku dah simpan 3 biji dan sedang bertukar warna ke warna coklat sekarang.  Dan buah yg.lain ini terpaksa di petik dan tak tahu bila nak makan.

Alhamdulillah inilah rezeki kan.
                                         Buah kecil2 tu sengaja petik untuk mengelakkan pokok tumbang sebab buah lebat sangat, bagi laluan pd. yg. mau membesar bagai johan.
                                  Ini pula pokok kacang tanah dari tanah pantai yg.mula2 di tanam oleh Aida dan Suhaila. Cabut 1 pokok utk.periksa hasilnya..wah..tapi belum padat isinya.


                                 1 butir kacang menghasilkan beberapa batang lagi dan menghasilkan beberapa butir kacang lagi..Alhamdulillah.  Kena tunggu 2 minggu lagi kut, baru boleh ambik hasilnya.  tapi ikut pendapat beberapa orang kawan, tunggu semua daun kekuningan hampir mati, baru petik hasilnya.
                                         sihatkan isi kacang ni.
Ok lah sekadar sebuah catatan kenangan.  Assalammualaikum.

8 comments:

  1. AsSalam Puteri,
    Wah...menjadi betul hasil buminya. Berbudi pada tanah, ganjarannya memang berbaloi.
    Saya suka terung mentah dibuat ulam, syaratnya..
    sambal belacan mesti yang pedas kaw kaw punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam.
      hehehe betul tu nak makan terung mentah buat ulam sambal mesti pedas menyengat.Terimakasih sudi melawat.

      Delete
  2. assalam Puteri.. wah besaunya terung.. mesti best ni buat terung lawa (terung bakar) http://mamawandiha.blogspot.com/2012/01/pecal-terung-bakar.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikum salam k mar.
      Terimakasih k Mar, dah lawat blog tu.Nanti ada masa nak cuba resepi tu.

      Delete
  3. Wah, terung tu superb! Well done!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Olive..hehehe..senyum sampai telinga tengok saiz terung ni, betul2 giant.

      Delete
  4. salam kak..terung akak tuh besar2 yer..kalau panjang kurus gitu lg elok drp besar gemok..nanti cepat matang kan..nak buat masak apa nanti kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam dik.
      betul, terung kkecik2 tu sedap buat ulam, yg besar tu mungkin nak buat pecal terung bakar, nak cuba resepi kawan2.

      Delete