Assalammualaikum, agak lama tak menulis dalam halaman ini. Sibuksangat. Tapi kali ini kena kongsi juga gambar cerita taugeh yg disemai pagi sabtu 23 februari, 3 hari yg.lalu. Jom tengok taugeh hijau.
Cerita taugeh yang direndam hari jumaat malam sabtu, rendam banyak 300g,
cuci bersih2, biasanya aku guna alat ini untuk memutar kacang hijau ni agar kulit mati biji2 kacang ini tertanggal dan bersih, kalau tidak bersih akan memberi kesan pada taugeh yg.terhasil.
selepas dibersihkan airnya kelihatan bersih dan jernih.
Pagi hari sabtu 23 februari, tabur atas semaian taugeh yg.sudah disediakan sejak tahun 2012. Hari ahad dan hari isnin, taugeh dibiarkan dalam tong hitam dan sentiasa disiram pagi dan petang setiap hari. Hari ini selasa 26 februari, taugeh masuk hari ke empat.Bila periksa besarnya baru macam dalam gambar ini.
keadaan taugeh hari ke 4, kalau nak masak dah boleh dimakan, umur taugeh sebegini sangat manis dan rangup. Aku semai dalam tong hitam menggunakan jaring nyamuk dan alas tuala bersih yg.disediakan khas untuk peralatan taugeh.
Memandangkan jaring nyamuk yg.ke tiga hilang, malas nak cari, baki taugeh yg.telah direndam aku taburkan atas guni, yg ku letak kan dalam besen kemudian tutup menggunakan dulang besar.
Pagi tadi sebelum pergi kerja, aku siram taugeh yg.berada di tong hitam dan yg.didalam besen.
Balik dari sekolah terus nak siram taugeh lagi, alang kah terkejutnya bila, aku dapati besen yg. ku tutup dengan dulang, dulang itu telah beralih tempat,aku ke yg terlupa?..kerja siapa ek?..tak apalah.. besen taugeh itu tidak tertutup, cuma ditutupi oleh lapisan guni. Apa bila ku buka lapisan guni tersebut, taugeh itu telah bertukar menjadi hijau.
Cepatnya taugeh ini membesar bila terkena panas mata hari dan udara.
memendangkan tak guna lapisan dawai jaring nyamuk, terpaksa cabut segenggam dan gunting ekornya, boleh lah..cepat jugalah proses buang ekor taugeh ini. ekor taugeh tu, boleh buat kompos..jangan buang.
Bila dibersihkan beginilah hasilnya.
Bila ditimbang, wah dapat 500g. didalam tong hitam ada dua lapis lagi belum dituai, itu akan dituai pada hari ke 5 iaiatu esok hari rabu.Yang itu nanti buat stok utk.goreng popia inti taugeh dan isi ayam..nak baut petang hari jumaat nanti.Insyallah.
Tumis taugeh hijau ini dengan udang kering dan sos tiram, hemm sedap.
Ok lah sampai disini, taugeh pertama ku di tahun 2013. Itupun hasil kempen DR.Hasnah dari blog
Dr. Hasanah's Entries.blogspot.com. Terimakasih Dr.Has.
Rakan2 yg.masih tidak pasti cara membuat taugeh, boleh belajar dari slot vedio ini.
Aku guna kaedah divedio ini.
vedio ke 2 ni nampak lebih mudah.saya guna vedio yg.pertama.
banyaknya taugeh, nnanti kembung perut...hehehe (gurau jer)
ReplyDeletehehehe Ros, taugeh tak bikin kembung perutlah, kalau kangkung iya..ada angin dalam batang kangkung, sebab tu kalau nak masak kangkung batangnya mesti belah dua, baru potong..
Deletesalam puteri.. sedap taugeh tu wp dah hijau..
ReplyDeletewassalam k Mar..betul masih sedap, baru berusia 4 hari..dia hijau sebab kena udara dan cahaya.
DeleteSalam kak..ooo kalau terluap tutup jadi hijau yer..sikit jer lagi nak jd daun kan ..kalo tak leh buat sayur..kongsikan resepi popia taugeh tuh kak..pls...
ReplyDeletewassalam dik.
Deleteboleh buat sayur. sebenarnya lagi sedap dan lebih khasiat..ada perasa daun.
Popia tu, gulung je bubuh taugeh dan isi ayam yg dah disiat2. nantilah tunjuk bila ada kesempatan.
salam kak puteri, ermm kesan mcm mana ek kalau tak basuh betul-betul...sy tak tahu pulak kena kacau macam tu..biasa saya basuh 2 3 kali dalam penyejat...macam basuh sayur tu...pastu rendam dalam 30 minit..
ReplyDeletewassalam Nadia,
Deletekalau buat sekadar segenggam dua tak payahlah cuci beria sanggat. tapi kalau banyak kena cuci betul2 bersih, sebab kalau banyak kacang yg tak bernas atau masih banyak kulit mati tersemai bersama taugeh yg.lain, dia akan membusuk dan akan mempengaruhi pertumbuhan taugeh yg.lain.nanti berjangkit benih yg.busuk tu..taugeh juga akan berbau.Terimakasih sudi melawat.
betul betul ada penah sy buat jadi busuk..pastu tak berapa menjadi taugeh nye...orite thanks for da tips!
DeletePuteri, best juga ada daun hijau yer, banyak khasiat tu...sebenarnya kan nak tanya...bila kita tutup bekas tu kita tutup rapat ker kita renggan sikit biar udara boleh masuk (nanti lemas taugeh)...macam mana ya....saya hari tu actually renggankan sedikit penutup dia...pagi tadi baru start semai taugeh baru...5 genggam kacang hijau aje...bila dah buat taugeh sendiri..yang kat supermarket tu dah tak menarik lagi...biar taugeh jadi macam supermodel; lepas tu buat mee hoon singapore...sodap sangat...
ReplyDeleteEh, fasal batang kankong kena belah tu nak mengelakkan angin betul ker...macam pelik aje...dah buat experiment ker ha ha
ReplyDeleteexperimen, hemm UMS ada buat tapi bukan mengenai kandungan angin dalam batang kangkung, tapi mengenai mikrobiologi yg hidup dalam batang kangkung.Hasil kajian batang kangkung mudah tempat cacing,membiak, terutama kangkung yg hidup liar ditali air atau parit.Kangkung tu nampak subur sangat tapi dalam batang nya ada banyak cacing..entah apa2 cacing lah..secara logiknya, batang kangkung tu macam penyedut minumankan, ada lubang ditengah2.. bayangkan berapa banyak udara yg terperangkap dalam batang kangkung tu..lepas tu, orang tua2 kata, makan kangkung bikin kembang urat betis, entahlah..tapi saya ikut nasihat orang tua2..Alhamdulillah, tak salah mengelak sebelum kena.Terimakasih DR.Has..hehehe..maaflah kalau keluar tajuk..harap2 lah kalau ada yg.lebih arif, beri pendapat..hehehe..
DeleteI say, nasib baik Puteri bagitau, dulu pernah dengar orang kata telur siput ada dalam batang; ni dah tanam kankong, batang yang halus pun kena belah dan cuci la...cerita telur siput tu dikatakan siput beranak dalam usus orang tu...tetapi ada pula doktor yang menyangkal mengatakan telur itu mesti sudah dirosakkan oleh asid gastrik...walauapa pun lebih baik berhati-hati..mana la tau kulit telur sekebal rumah siput kan.
Deletehehehe DR, takut juga kan..bagus berhati hati ajekan.
DeleteKangkung yg.ditanam dari biji benih dan atas batas rasanya tak ada masalah mengenai cacing, bakteria ni..jangan yg.merayap ditepi2 taliair atau longkang besar tu, tapi kalau nak ambik juga, belahlah batangnya dan periksa betul2.Biasanya kangkung ini daunnya lebar2 dan berbatang besar, orang guna buat youngtaufu@ rojak kangkong campur sotong dan tauhu goreng,fishball entah apa apalah.berhati2 dgn kangkung tu..pasar2 malam selalu buat..entah kangkong dia dapat dari mana.
Salam kak puteri,
ReplyDeleteTeringin nak buat cuma masa mencumburui saya. Buat sendiri lagi bersih dan jimat kan kak. Taugeh berdaun tu nampak sedap sangat bila dah d goreng letak sos tiram. :)
wassalam ibu.
Deletehemm best buat taugeh sendiri, kalau dah pernah buat..dan menjadi, saat memakan taugeh buat sendiri ini sangat mengembirakan.Jom lah buat ..tak susah..tak banyak guna masa.
Tengok vedio no.2 dientry ini, rasanya orang tu buat masa dipejabat dan letak bawa meja je. hehehe
Salam kak.. fakta kangkung tu menarik! Dah 45 tahun mkn kangkung x pernah belah btgnya..he he..lynn buat sekali jer experimen taugeh ni, tp tak reti nak masak.. (anak2 pun mkn mcm x rancak jer...)
ReplyDeletewalaikumsalam Lyn.
ReplyDeletehehehe tak perlulah belah, bukannya fakta pun, petua dan pendapat orang tua2 je..macam juga orang tua2 kata anak dara tak baik menyanyi kat dapur, nanti dapat laki orang tua..hahaha, rasanya akak penyanyi dapur yg.berbakat..tapi..alhamdulillah taklah sampai orang tua dengar dan jatuh cinta kat anak dara tu.hehehe. ok lyn, terimakasih melawat kita.
Salam Kak.. Tanya sikit tanam taugeh ni pakai kacang hijau biasa tu ke..? atau ada kacang hijau khas untuk tanam taugeh ni... terima kasih.
ReplyDeletewa'alaikumsalam dik.
ReplyDeleteIya pakai kacang hijau biasa..kalau ikut citarasa akak taugeh sebenar yg.sedap guna kacang hijau yg.biasa.Ada dalam gambar tu.
salam saya nak tanya cara penanaman taugeh ni bleh digunakan kan secara akuaponik tak? cara penanaman dan penjagaan dia mcm mana pulak?
ReplyDeleteKenapa makan kangkung blh menyebbkn penyakit angin n sakit urat?
ReplyDeleteIni kerana tumbuhn yg menjalar mengandungi histamin blh menyebbkn keradangn pada sesetngh anggota badan.