Saturday, 9 February 2013

Udang galah dari Beluran.Murah nya.

Aktiviti hari ini berakhir jam 12.30 tengahhari.  Ada saudara sebelah ibu ajak aku  ke daerah Beluran sandakan, dua hari yg.lalu untuk membeli udang.Daerah Beluran Sandakan terkenal dengan udang khususnya udang gala sungai.Aku tak dapat ikut.  Aku hanya meminta dia tolong belikan aku pada harga rm 50.
Senja kemarin dia call aku kata udang tu dah ada. malam tadi tak ada peluang untuk memasaknya. Hari ini sekembali dari aktiviti sekolah, aku masak lemak kuning udang galah ini.  Dapat lah makan udang gala sepuas hati.  Cuma 5kg.  kira harga nya 10 ringgit 1 kg lah.  Alhamdulillah, banyak telur udang ni dan rasanya sangat berbeza dengan udang nipis kulit dari laut. 







saat ini hujan lebat, tak dapat sambung kerja membuat batas..harap2 sepanjang cuti 4 hari ni, akan ada panas mata hari..agar kerja2 memindahkan semaian sayur dapat dibuat sebelum cuti berakhir.
Ok lah sekadar sebuah catatan. Salam ceria di petang sabtu 9 hb.februari 2013.

8 comments:

  1. Eeee..mau udang galah juga...
    -ayu-

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sayang ayu.Mari lah balik, musim udang gala sekarang ni.

      Delete
  2. Salam kak..
    dah komen smalam tak kuar tak yer...

    anyway besar2 & segar udang2 tuh..murah plak tuh ...kat sini udangnya kak yg frozen jer ade ..tuh pun dkt $30 sekilo atau rm46.00 mmg kira kalo beli udang baik beli ayam...udang mcm makanan mewah sbb mahal..tuhlah psl seafood kat sini mmg tak dpt enjoy... kalau sotong jgn haraplah ade yg local..huhuhu..tak sabar nak balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam dik,
      wah mahalnya.Kenapa mahal sangat ye sedangkan fiji ni wilayah kepulauan pasipik..kalau tengok gambar dulu, banyak sungai sekitar perkampungan dan bandar, sungai tu tak ada udang ke Ummu?mesti ada udang tu..hehehe, bawa abuaidan jala udang gala.

      Delete
  3. Sedapnya.. Dekat sini udang biasa pun dah mahal sampai rasa dah tak mampu nak makan udang.

    ReplyDelete
  4. waah mau doong udangnya, di tepungin enak pake sambel waaah mantap :D

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum akak tau x pemborong udang kertas d beluran..dngr2 sna murah udangnya klo ada tolong bntu sy ya 0148711017 arman

    ReplyDelete